Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanfolyamok

 A jobb agyféltekés ( alap) rajztanfolyamokról

 

 „ Rajzolni tanulni annyi, mint megtanulni látni ( helyesen látni ), ami sokkal többet jelent, mint egyszerűen nézni a szemünkkel.”                                                                          / Kimon Nicolaides  - The Natural Way to Draw /

 

Ennek a technikának a segítségével - amelynek alapjait Betty Edwardsnak köszönhetjük - egy újfajta látásmódot tanulhatunk meg. A köztudatban rögzült hiedelemmel ellentétben, a rajzoláshoz nincs szükség különleges kézügyességre. Mindenki meg tud tanulni művészi szinten  rajzolni, aki tud írottan írni!  

 

A hétköznapi ember figyelme sokszor kapkodó és felszínes. Ahhoz azonban, hogy élethűen le tudjunk rajzolni valamit - meg kell figyelni az arányokat, a tereket, a fényeket, az árnyékokat. Ehhez koncentrált figyelemre van szükség. Ezután meg kell szabadulnunk a gyermekkori sztereotípiáinktól, szimbólumoktól, a sablonrajzoktól és hitrendszerbeli korlátainktól( vagyis, hogy mit hiszünk magunkról szemben azzal amire valójában képesek vagyunk). A harmadik lépésben a rajzeszközök helyes használatát és néhány gyakorlati technikát kell elsajátítanunk.

Tehát:

1. figyelni és koncentrálni 

2. azt lerajzolni, amit valóban látunk

3. az eszközöket és technikákat helyesen használni

 

Ezután pedig jöhet az alkotás!

 

 fenykep3139.jpg

 

 

 

Gyakran találkozom azzal a mondattal, miszerint:   

" Azért nem megyek el (merek elmenni?) a rajztanfolyamra, mert én nem tudok rajzolni".

Lenne egy kérdésem: úszásoktatásra, nyelvtanfolyamra, tánciskolába stb. vajon miért íratkozunk be?

 

 

 

 

Kinek ajánlom?

·     A kétkedőknek – azért, hogy bizonyítékot kapjanak!

·      A kíváncsiaknak – azért, hogy megtapasztalhassák!

·  Annak, aki jól rajzol – azért, hogy megismerkedhessen egy új rajzolási technikával!

·  Annak, aki úgy érzi, hogy nem tud rajzolni – azért, hogy mostantól örömét lelhesse benne!

·    És mindenki másnak – azért, hogy felfedezhesse a benne rejlő CSODÁT!

ü     

     Miért ajánlom?

Mert:

·          megismertet egy újfajta látásmóddal

·          növeli a koncentráló- és alkotóképességet

·          nyitottabbá tesz

·          növeli az önbizalmat

·          megnyugtat, kikapcsol, feltölt, miközben csodás dolgok születnek

 

 Hidd el, hogy láthass!

„Nem látod a fától az erdőt!” – mondja a régi közmondás. Ha megtanulsz másképp nézni, olyan dolgokat( lehetőségeket ) fogsz észrevenni, amelyek eddig is ott voltak, épp csak rosszul nézted őket!

 

„A tanító csak kinyitja az ajtót, de belépned Neked kell rajta!”  

/ kínai közmondás /

 

 Haladó jobb agyféltekés rajztanfolyam

A haladó rajztanfolyamok azoknak szólnak, akik az alap rajztanfolyamon ( a legtöbb ilyen rajzoktatás 3 vagy 4 napos ) beleszerettek a rajzolásba és technikailag szeretnének még fejlődni. Megtanulhatsz nagyítani-kicsinyíteni, kipróbálhatod a szénceruzát és elsajátíthadot a feketén-fehéren” tecnikáját. No és persze felteheted azokat a kérdéseket, amelyek az otthoni rajzolás közben merültek fel. Nem utolsó sorban pedig újra átélheted a zavartalan alkotás örömét!

 

Gyakorlat teszi a mestert!

 

Egy kis gyakorlással a varázslat folytatódik - mert az igazán nagy csodák akkor történnek amikor már elhiszed, hogy képes vagy rá!

 

Többen kérdezték, hogy mi történik a rajztudásukkal rajztanfolyam után?

A tanultak maradandóságáról azt gondolom, hogy ez is ugyanúgy működik, mint bármi más amit megtanulunk. Ha használjuk, gyakoroljuk - tartós és rögzült tudás lesz, amit persze mindig lehet fejleszteni, csiszolni, tökéletesíteni. Ha nem használjuk, akkor bizony sokat felejthetünk  - de a jóhír az, hogy a már megtanult ismeretek egy kis ismétléssel bármikor gyorsan előhívhatók! Esetleg érdemes megismételni a tanfolyamot - főleg, ha hosszabb ideje ( több éve ) nem rajzoltunk - vagy egy másik témájú hasonló rajztanfolyamot elvégezni ( pl.: színes rajztanfolyam )

Íme mindez képekben!

 

a-joli1.jpgRajztanfolyam: 1.nap

 

a-joli2.jpgRajztanfolyam: 3.nap

 

 

a-joli-3.jpgNéhány hónappal

                                                             és rajzzal később

 

 

Köszönet B.Laurának a képekért! :)

 

 

 

 

Színes rajztanfolyam 

  

Egy újabb lépés és egy újabb ajtó, amelyen érdemes belépni...

mert 

a színek világa tulajdonképpen egy varázslat!  

 

A színek megismerése és tudatos használata közelebb visz önmagunkhoz, segít a belső harmónia megtalálásában.

 

 

edit1.jpg

A színek sugárzó energiák, rezgések. Minden szín rezgése más és más a különböző hullámhosszúság miatt. Ezért az egyes színek különbözőképpen hatnak ránk. A színeknek olyan tulajdonságai vannak, amelyeket nem biztos, hogy mindenki ismer, de nagy hatással vannak a mindennapjainkra. Képesek befolyásolni a hangulatunkat, hőérzetünket, a tárgyak formáját, a terek nagyságát, szerveink működését - összegezve: jelentős élettani hatással vannak szervezetünkre.

A szín híd a fény és a sötétség között úgy, mint ahogy a lélek híd a test és a szellem között..." / Lilian Verner Bonds /

A színek és az érzelmek kéz a kézben járnak, elválaszthatatlanok egymástól. A színekkel érzéseket, hangulatokat, gondolatokat közvetítünk  és fejezünk ki. A színes rajztanfolyamokon szó esik erről a különleges kapcsolatról, a színek szimbolikájáról, megismerkedhetünk a színelmélet alapjaival és a színkeveréssel. Kipróbálhatunk olyan rajzeszközöket, amelyek mindenki számára elérhetőek és használatuk könnyen elsajátítható. Alkothatunk színes - pasztell és akvarellceruzával, por - olaj és festhető pasztellkrétával. És még valamivel - de ez legyen meglepetés!

 

A színes rajztanfolyamok többsége a jobb agyféltekés alap (grafitos) tanfolyam folytatásaként azoknak szól, akik szeretnének többet megtudni a rajzolás nyújtotta lehetőségekről, technikákról és eszközökről. Akik újra át szeretnék élni az alkotás örömét, csak egy kicsit másképp - belépve ebbe a végtelen sok lehetőséget rejtő varázslatos világba. A színes rajztanfolyamok programja, időtartama és az ott használt rajzeszközök tekintetében -  akárcsak a jobb agyféltekés rajztanfolyamok esetében -  igen változatos lehetőségekkel találkozhatunk. A színes rajztanfolyamon való részvételt a legtöbb esetben a jobb agyféltekés rajztanfolyam elvégzéséhez kötik - de persze találkozhatunk olyan kurzussal is, ahol nem feltétel az alapvető rajztudás. Én mindenesetre úgy vélem, hogy a szép színes képek elkészítéséhez nem elegendő a színek ismerete, mert ha nem tudod megrajzolni azt, amit színesen szeretnél ábrázolni, akkor a kép nem lesz szép! Ezért fontosnak tartom, hogy vonalas rajzot tudj készíteni -  jobb agyféltekés módszerrel vagy másképp.