Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolataim

Ez a néhány gondolat-buborék tapasztalataim, élményeim és személyes hitvallásom alapján született és remélem számodra is értékesek lesznek.

Én csak szemezgetek. Csipegetek. Megpróbálom összerakni a tudás-morzsákat. A létezés titkait kutatva építgetem a nagy kirakóst – hogy ne csak céltalanul sodródjak az életem folyamában…

 

feng_shui.jpg

 

 

Az Egyensúly titka

 

Ha egyoldalúan táplálkozunk, akkor testünk egyensúlya felborul és a hiány miatt rossz közérzet, fáradékonyság, kedvetlenség, esetleg betegség lesz úrrá rajtunk. Ha a kiegyensúlyozott táplálkozás a testi egészség egyik titka, akkor miért lenne ez másként az agyunkkal? A bal agyfélteke éhségét nagyszerűen csillapítja a tanulás, írás, olvasás, számolás, a logikus gondolkodást igénylő tevékenységek. De mi a helyzet a jobb agyféltekével? Gondolkodtál már azon, hogy mennyi időt szánsz naponta (hetente, havonta...) az életedből a jobb agyféltekéd ”táplálására” ( pl.: alkotásra, táncolásra, sportolásra, valamilyen hangszeren való muzsikálásra stb.)? És azon, hogy hová tűnt az egyensúlyod…?

Test-lélek-szellem

Az ember nem csupán hús és vér, sejtek és bonyolult vegyületek, biokémiai folyamatok összessége. Igaz, testünk – ez a művészien megkomponált alkotás, létezésünk anyagi burka – felfogható ekképp is.

De az embernek vannak érzelmei is, amelyeket a lelkében tart.

És az ember szellemi lény is. Mi, akik magunkat a Föld nevű bolygón az evolúció csúcsának tartjuk - és most éppen a Marsra készülünk, első lépéseként ama nagyravágyó tervnek, hogy egyszer majd az Univerzum urai lehessünk – vajmi keveset tudunk a fejünkben levő pompás szerkezetről, amit agynak nevezünk. Nos, ez a gondolat, a szellem otthona.

Lelkünk és Szellemünk pedig a Tudaté, amely talán az Univerzum titkainál is több felfedezésre váró titkot rejt.

Egy régi bölcsesség szerint: amit eszel, azzá leszel. Ez persze nem csak a testünkre és az ételeinkre igaz!

A lélek igazi tápláléka a szeretet. Csak a pozitív érzések képesek építeni bennünket, minden más elsorvaszt. A szellem tápláléka a gondolat. A tudat tápláléka pedig az információ. Gondolkodásmódunk határozza meg, hogy hogyan éljük az életünket: üresen vagy megtöltve értékes tartalommal. Az információ éppúgy beépül lényünkbe, mint a sejtjeinkbe az elfogyasztott táplálék. És ahogyan a rossz minőségű étel megbetegít, éppúgy az elménkben megtelepedő helytelen gondolatok vagy a lelkünket marcangoló érzések is negatív hatást fejtenek ki ránk.

Nem mindegy tehát, hogy mit „eszünk meg”. És az sem, hogy miből mennyit smiley

(Ahogy azt a nagymamám igen bölcsen mondotta volt:"Mindent lehet, csak módjával!")

 

Egyensúly – kiegyensúlyozott – stabil: kicsiben és nagyban…

 

 

 

sorminta6.png

 

A rajzolás öröme – ahogyan én látom

 

Szeretem hallani a grafit sercegését a papíron, ahogy a vonalak formákká állnak össze. Szeretem az érzést, amely átjár, magával ragad, miközben elmerülök a vonalak kusza tengerében.

A rajzaink kicsit olyanok, mint a gyermekeink. Tükröt tartanak nekünk - megmutatják, hogy mennyire vagyunk türelmesek, figyelmesek, kitartóak. Belőlünk, általunk születnek. Ott vagyunk minden apró vonalban, ívben. Büszkék vagyunk rájuk, gyönyörködünk bennük.

Mélyen hiszek abban, hogy a belső béke, a boldogság lehetősége mindannyiunk számára megadatott – csak tudni kell, hogy hogyan keressük. A rajzolás egy kulcs ahhoz a bizonyos ajtóhoz – egy szebb és izgalmasabb világhoz -, de belépned rajta Neked kell! S hogy utána merre indulsz, és milyen messzire jutsz, az csak Tőled függ. Félre ne értsd! Nem azt akarom, hogy az én utamat járd! Én csak azt szeretném, hogy megtaláld a sajátodat.

„ A nyugalom és a megelégedés nem az emberen kívül van,

hanem benne magában.” / A.P.Csehov /

 

 

sorminta4.gif

 

Miértek és hogyanok…

Ha időt szakítasz arra (magadra!), hogy megfigyeld, mi miért történik veled - biztosan észreveszed majd, hogy bizonyos dolgok, helyzetek újra és újra visszatérnek az életedbe. Nos, ha már felfedezted mik ezek a helyzetek, kezdd el megfigyelni a rájuk adott válaszaidat, reakcióidat, érzéseket, amelyeket kivált belőled. Akkor rájössz majd, hogy mindaddig visszadobja őket az Élet, amíg meg nem tanulod helyesen megoldani! Miért pont neked és miért pont úgy? Hidd el, a Föld nem az a bolygó, ahol a dolgok csak úgy, véletlenül történnek! Talán érdemes megfontolni Balogh Béla mondatait arról, ahogy a mi csodás magyar nyelvünk erre is választ ad. „Én vagyok = én vagy-ok. Mert én vagyok az ok”. Bár közhelynek hangzik, de mégis igaz: a legnagyobb tanítómester maga az Élet. Következetes, tévedhetetlen, néha úgy érzed talán, hogy szigorú - de érted teszi. Hogy jobban csináld, jobb EMBER legyél…